Ik ben Jolanda, getrouwd met Chris en moeder van Tim (19), Femke en Maike  (beide 17Blog my familia 1). Ik ben in 2010 gestart met Kinderdagverblijf de Libelle. Iedere maand vertel ik over mijn leven met mijn tieners.

 

 

Als wij iemand wilden spreken, gingen we er heen of spraken buiten ergens af. Nu gaat alles via WhatsApp, Snapchat, Instagram, Facebook…….. Er wordt ook niet meer gebeld, alles via de chat.

Als ik thuis moest komen en ik was in de buurt, floot mijn vader en dan wist ik dat ik naar huis moest. Als ik verder weg was, spraken wij een tijd af. Wij hadden een horloge om de tijd in de gaten te houden.  Als mijn kids thuis moeten komen, moet ik ze bellen of appen….. En vaak geven ze nog geen sjoegel, ”want mijn 4G is op…… !”

Wij deden alles op de fiets……. of mochten op de brommer als we 16 waren. Zonder rijbewijs of oefening……. Gewoon op het fietspad….

Onze ouders hadden maar 1 auto en als je geluk had mocht je die lenen als je een rijbewijs had. Nu worden papa, mama en broer ingeschakeld als taxibedrijf. Ach en anders gaan ze met de bus…. Want op de fiets ga je zweten……..

Als wij televisie wilden kijken hadden wij alleen Nederland 1, 2 en 3. Eerst nog zwart/wit…..later kleur…..  Alleen vanaf 16.00 uur kon je TV kijken. Een TV met een enorme beeldbuis en “kont”. Bij mijn schoonouders thuis (1989), zag ik voor het eerst Goede Tijden, Slechte Tijden via RTL…. Nu hebben we de publieke omroep en de commerciële zenders en kunnen we 24/7 kijken. We hebben Youtube, Netflix en Videoland. Buitenlandse mensen hadden een schotel……., schotels hebben we niet meer nodig. We leven in een Multiculturele samenleving, we kunnen Engels, Duits en/of Frans, kijken we BBC, ZDF en TV1 zonder ondertiteling...... kijken we Youtube filmpjes van Internationale Youtubers.

Toen ik een puber was hadden we echte VSH videobanden die we konden huren bij Videoland voor 5 gulden per stuk. We hadden dan filmavonden. Met vrienden en vriendinnen samen op 1 avond 3 films kijken…… met chips en cola in het weekend. Ja, alleen in het weekend kregen wij chips…… En aten we iedere dag aardappelen en groente. Niks geen Thuisbezorgd.nl, McDonalds of shoarmatent…… Op zaterdag was het brood-dag, dan kregen we een gebakken ei op een broodje of mijn oma’s Smurrie (op verzoek wil ik het recept wel delen). Dat was lekker makkelijk. Nu eten we vaak alleen op donderdag aardappelen met groente, omdat” oma” dan kookt. De rest van de week is het vaak pasta, pizza, bami, ….. Wel zo veel mogelijk zelf gemaakt (of uit de diepvries). En op zondag kookt de man des Huizes. Dat is altijd een verassing……….

Mijn opa zei tegen mijn vader, dat alles vroeger beter was. Mijn vader zei tegen mij dat bijna alles vroeger beter was. Ik zeg tegen mijn kinderen dat het vroeger anders was…. 

Fijne dag.

IMG 6490

Groetjes, Jolanda

Instagram van vroeger..... een collage uit 1989.